Zoals de titel al voorspelt is deze les een combinatie van Yoga en Pilates oefeningen. Waardoor er een keur van oefeningen ontstaan die werken aan rek, ontspanning, kracht en flexibiliteit. Verder zal de les lichaamsbewustzijn bevorderen en dus de houding verbeteren. De laatste 10 minuten van de les is er een ontspanningsoefening, zodat het lichaam de tijd heeft om zich helemaal te ontspannen en om eventuele spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen.
De lessen bestaan uit onderdelen van de Hatha Yoga en Jnana Yoga (Yoga van de kennis). Dit houdt in dat er naast lichaamsoefeningen (Asana’s), aandacht is voor ademtechnieken, meditatie en ontspanning. Dit alles gebeurt met aandacht en observatie van het eigen lichaam. Iedereen doet mee naar eigen kunnen.
In deze les staat de wervelkolom in het middelpunt. Iedere les is anders, maar bestaat toch altijd uit een afgerond geheel: voorbereidende oefeningen, voor- en achterover buigingen, omgekeerde houdingen, balans- en krachthoudingen en draaiingen. De ademhaling is een essentieel element dat in alle oefeningen terugkomt. De les eindigt met een ontspanningsoefening. Benodigdheden voor de les: een rubberen strip of opgerolde handdoek.
Stoelyoga kan op verschillende manieren worden ingezet. Online zijn de stoelyogalessen voor iedereen die mee wil doen met een yoga les die alles omvat en toch ook in gewone kleding gedaan kan worden. De stoel is hierbij een vervanging voor de mat. Er zijn staande en zittende oefeningen, meditatie- en ademtechnieken en ontspanningsoefeningen. Kortom een hele gevarieerde les.
Ground control pilates oefeningen worden vooral op de mat gedaan. (matwork) Tijdens de oefeningen worden de buik- en rugspieren (Powerhouse / Core) aangesproken. De oefeningen hebben als doel de buikspieren te versterken en de rugspieren flexibel en krachtig te maken. Ook de andere spieren komen aan bod, deze zullen worden aangestuurd vanuit het centrum van het lichaam. (Powerhouse / Core) Tevens worden ook de bekkenbodemspieren extra geactiveerd. En zal de aandacht liggen op het verlengen van de spieren.
Bij Pittige yoga ligt de nadruk op het doen van zonnegroeten afgewisseld met andere yoga en pilates oefeningen. Daarnaast is er een korte meditatie oefening en een eindontspanning om ervoor te zorgen dat er geen spierpijn ontstaat. De bedoeling is door om in een flow door te gaan waardoor de les wat zwaarder is dan een “normale”yoga les.